Sivistys kuuluu kaikille
Perustuslain mukaan sivistys kuuluu jokaiselle. Maakuntauudistuksen jälkeen kunnille vapautuu enemmän budjettia sivistystoimista vastaamiseen. Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio- ja ammattikoulutus, liikunta- ja nuorisopalvelut, kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä muu vapaa sivistystyö luovat kuntalaisten hyvinvoinnin perusteet.
Tulevaisuuden kunnissa koulutus ja sivistys ovat keskeisiä tehtäviä. Lapsillemme on turvattava parhaat mahdollisuudet opiskella. Laadukas perusopetus takaa sen, että kaikilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet edetä elämässään. Kattava koulutusverkosto on järkevä investointi lasten tulevaisuuteen, työllistymiselle ja nuoren identiteetin rakentumiselle. Yhteiskunnassamme ei ole varaa menettää yhtään nuorta pysyvästi koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle. Moniammatillista yhteistyötä tarvitaan ennaltaehkäisemään, havaitsemaan ja puuttumaan syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanteisiin.
Varhaiskasvatus on tutkitusti kaikkein vaikuttavinta koulutusta syrjäytymisen ehkäisemisen näkökulmasta. Jokaiselle lapselle tulisi turvata mahdollisuudet laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, lapsen sekä perheen yksilölliset tarpeet huomioiden. Oleellisesti tähän liittyy päivähoidon ryhmäkoot. Ryhmäkoot eivät saa olla liian suuria, jotta lapsi tulee huomioiduksi myös yksilöllisesti. Kokoomuksen tulevaisuuden suunnitelmissa on edetä kohti maksutonta varhaiskasvatusta. Köyhyys lapsiperheissä on lisääntynyt huolestuttavasti ja maksuton varhaiskasvatus on hyvä keino ehkäistä eriarvoistumista. Päivähoitomaksujen suuruus muodostaa nykyään kannustinloukkuja, mikä voi näkyä työttömyysluvuissa.
Sivistys on arvovalinta, jonka itse näen tärkeänä kaikilla elämän mittareilla. Tulevaisuuden sivistyksestä päätetään kunnanvaltuustoissa ja vastuu sivistyksen laadusta on päättäjillä. Kuopio on hyvä ja turvallinen kunta asua, opiskella, tehdä työtä ja ikääntyä, mutta tarvitsemme vastuullisia ja viisaita päätöksiä, jotta näin on tulevaisuudessakin.